hr / en

Pokret otoka je mreža, otočana i zaljubljenika u otoke i otočni život, koji zajedničkim snagama – znanjem, iskustvima i strašću podupiru, pomažu, promoviraju otok i život na otoku.

Pokret otoka je pokret u pravom smislu riječi, kojim koračamo prema samodostatnoj otočnoj zajednici koja razumije i artikulira svoje potrebe, informira se o prilikama i mogućnostima napredovanja te aktivno sudjeluje u odlučivanju.

Naša platforma, virtualna i fizička, zamišljena je kao mjesto za sve koji su željni pozitivnih društvenih promjena. Putem platforme i zajedničke suradnje nudimo mogućnost za stjecanje novih znanja i vještina, izgradnje samopouzdanja, pronalaženje istomišljenika i partnera, razvijanje i provedbu projektnih ideja u lokalnoj zajednici… Mi u Pokretu nudimo konkretne mogućnosti i alate za djelovanje u smjeru održivog razvoja i tranzicije prema odgovornijem društvu.

Kako smo nastali i koje su nam vrijednosti pogledajte u brošuri.


NAŠ TIM

Tim Pokreta otoka čini skupina profesionalaca koji se zalažu za razvoj aktivnih otočnih zajednica – svi smo na neki način povezani s barem jednim od hrvatskih otoka te razumijemo kontekst, izazove, prilike i specifičnosti otočkog načina života. Skupina entuzijasta koja se trenutno sastoji od dvije zaposlenice i brojnih volontera te stručnih suradnika nas čini profesionalnim i složnim timom otvorenim za inovativne modele upravljanja i djelovanja temeljene na zajedništvu, iskrenosti, empatiji i povjerenju.


SKUPŠTINA

Skupština je najviše tijelo Pokreta otoka. Sastoji se od predsjednice i stručnog tima savjetnika, koji svojim izričito volonterskim radom i angažmanom doprinose ostvarenju ciljeva djelovanja Pokreta otoka. Skupština se održava dva puta godišnje kada se sastaju njeni članovi te zajednički donose sve strateške odluke vezane za planiranje i razvoj organizacije, te način djelovanja i provedbu aktivnosti. Pokretovoj skupštini mogu pristupiti svi koji svojim angažmanom kontinuirano doprinose nekoj od radnih skupina, primjerice: administraciji, komunikacijama, općim poslovima, razvoju projekata i ostalima, a kontinuitet podrazumijeva evidentirani i dokazani volonterski angažman u trajanju od minimalno tri mjeseca. Na osobni zahtjev ili prijedlog članova skupštine volonter može postati dio skupštine i aktivno koristiti sve resurse i potencijale Pokreta otoka, a u isto vrijeme sudjeluje i u njegovom razvoju te ostvarivanju planiranih ciljeva.


Maja Jurišić

PREDSJEDNICA i VODITELJICA PROJEKATA

Maja Jurišić, s trenutnom adresom na otoku Hvaru, predsjednica je Pokreta otoka i nositeljica ideje samoodrživosti otočne zajednice. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva u privatnom, javnom i civilnom sektoru, s naglaskom na područje investicija i upravljanja projektima. Educirala je veliki broj pojedinaca o razvoju poslovanja malih poduzetnika i neprofitnih organizacija, kao i o pripremi i provedbi razvojnih projekata pri institucijama za obrazovanje odraslih. Svojim djelovanjem i aktivnostima utječe na razvoj lokalnih otočnih zajednica i sudjeluje u osnaživanju organizacija umrežavanjem s istomišljenicima u području projektnog menadžmenta, održivog razvoja i društvenog poduzetništva.


STRUČNI SAVJETNICI / VOLONTERI STRUČNJACI


Andreja Baraba

Stručni savjetnik za strateški razvoj politika i procedura


Andreja Baraba u Pokretu otoka ima ulogu stručne savjetnice za strateški razvoj i voditeljice općih poslova kao podrška administratorici. Osim što ima preko 20 godina iskustva rada u javnom sektoru, prvotno u obrazovanju, a potom u području razvoja otoka i zaštite okoliša, kontinuirano se stručno usavršava u područjima planiranja proračuna i fiskalne odgovornosti, javne nabave, vođenja i upravljanja organizacijom, pripremi projekata za EU financiranje, strateškom planiranju, te organizaciji i radu javne uprave. Pokrenula je i realizirala niz projekata u području obrazovanja, zaštite okoliša i otočnog razvoja uz aktivnu suradnju s otočnom lokalnom zajednicom. Članica je Pokreta otoka od 2017. godine te je ispred Pokreta aktivno sudjelovala u radnoj skupini za izradu Zakona o otocima.


Maja Dragojević Bačić

Stručni savjetnik za strateško financiranje i održivost


Maja Dragojević Bačić je voditeljica poduzetničkog centra Synergia consulting, gdje vodi i razvija poslovanje i vodi segment financijskog savjetovanja i računovodstveni odjel. Posjeduje višegodišnje radno iskustvo u savjetovanju top managementa različitih gospodarskih sektora, upravljanju financijskim procesima poduzeća i neprofitnih organizacija kao i ​provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Osim što je tzv. volonter pokretač jer je aktivna članica, volonterka i jedna od onih koja je u Pokretu od njegovih samih početaka, sada ima ulogu i stručne savjetnice u području financija i računovodstva, čime doprinosi diseminaciji relevantnih informacija, strateškom planiranju i razvoju u području financija i sudjelovanju u redovnim aktivnostima strateškog tima.


Maja Pokrovac

Stručni savjetnik za strateški razvoj energetskog sektora


Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske i predsjednica Hrvatskog društva lobista, pridružuje se Pokretu otoka kao volonter stručnjak u području energetike. Svojim iznimnim i dugogodišnjim iskustvom (osim što je u bila savjetnica ministra Ministarstva poduzetništva i obrta Hrvatske, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca i koordinatorica i voditeljica nekoliko odjela međunarodnog odbora Crvenog križa, radila je i bila dio brojnih drugih projekata i organizacija), Pokretu otoka kao stručna savjetnica pomaže pri diseminaciji relevantnih informacija i pripremi sadržaja za financiranje pravnih otočana i otočkih gospodarstava i JLS-ova. Sudjeluje u strateškom planiranju gospodarskih usluga, savjetovanju o segmentacije i razvoja tržišta, te kreiranju baze klijenata i zajednice i razvoju edukativnih događanja i materijala.


Ivan Zoković Cola

Stručni savjetnik za energetsku tranziciju i razvoj zajednice


Ivan Zoković Cola, podrijetlom s otoka Korčule, ekspert je za izgradnju projekata u lokalnoj zajednici, aktivni član Pokreta otoka i zadrugar Zelene energetske zadruge. Kreator je i projekta Križevački sunčani krovovi – prve solarne elektrane financirane od strane građana putem crowdfundinga. Također je i voditelj Centra za jednostavne tehnologije u udruzi ZMAG koja se bavi održivim življenjem i razvojem permakulture. Svoja iskustva je imao prilike dijeliti u centralnoj Aziji, u Tadžikistanu, gdje je u suradnji s UNDP-om radio kao tehnički stručnjak po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, a sad sva svoja znanja i vještine koristi i za ulogu savjetnika za razvoj zajednice i suradnika na razvoju projekata u Pokretu otoka.


Sonja Šegvić

Stručni savjetnik za EU fondove


Sonja Šegvić u Pokretu otoka ima ulogu stručne savjetnice za EU fondove i projekte. Svoj rad na projektima je započela 2007.g. i od tada je radila na pripremi, provedbi i nadzoru projekata iz javnog i privatnog sektora. U svom radu naglasak joj je prijenos stečenog znanja na zajednicu te zalaganje za održivi razvoj. Upravo zato je bila jedna od osnivačica Udruge Buđenje koja se kasnije, nakon uspješno provedena tri EU projekta, transformirala u današnji Pokret Otoka. Svojim radom u Pokretu Otoka želi doprinijeti uspješnoj provedbi i prilagodbi otoka u skladu sa Zakonom o otocima te biti dio vizionarskog tima. U slobodno vrijeme, uspješno već petu godinu zaredom podučava Hatha jogu.


Edo Jerkić

Stručni savjetnik za razvoj energetskih projekata


Edo Jerkić je konzultant za obnovljive izvore energije i vlasnik tvrtke Vivo Somnia d.o.o specijalizirane za izradu i provođenje projekata u području energetske tranzicije. U Pokretu otoka ima ulogu stručnog savjetnika u području energetike i doprinosi radu Pokreta svojim volonterskim angažmanom u vidu diseminacije relevantnih informacija i strateškog savjetovanja i planiranja aktivnosti u području energetske trancizije te građenja otočne zajednice.


Marko Bertolino

Stručni savjetnik za razvoj i upravljanje pomorskim dobrom


Marko Bertolino, dipl.ing.građ.
Specijaliziran za izradu projekata, tehničko savjetovanje i stručni nadzor nad gradnjom hidrotehničkih objekata i građevina na pomorskom dobru s više od 15 godina iskustva.


Ivan Matić

Stručni savjetnik za strateški razvoj


Ivan Matić, Dubrovčanin s dugogodišnjom zagrebačkom adresom, te diplomirani politolog s magisterijem s Odjela za nacionalizam Central European University-a u Budimpešti, novi je član Pokreta otoka, koji se pridružuje stručnom timu, kao strateški savjetnik u području praćenja EU politika i smjernica za razvoj otoka. Svojim angažmanom doprinosi kreiranju i razvoju EU partnerstava, strateškom pozicioniranju udruge u EU, strateškom savjetovanju za razvoj, prijavama na natječaje i razvoju gospodarskih usluga. Trenutno voditelj projekata u Uredu Tonina Picule, Ivan je prethodno radio u međunarodnim i lokalnim udrugama za zaštitu ljudskih prava i promociju održivog razvoja, te je radio u privatnom sektoru u području održivog turizma promovirao afirmaciju hrvatske maritimne baštine.


Krešimir Katušić

Stručni savjetnik u području komunikacija za razvoj informacijskih alata


Krešimir Katušić, šoltanski zet, radi preko 15 godina u informacijskim tehnologijama, a najviše u službi programiranja internet stranica, ponekad i u službi određenih internet sustava. Vlasnik je tvrtke preko 5 godina za internet tehnologije, koja je do sada napravila preko 200 internet projekata. Hobi mu je ujedno i posao, pa u slobodno vrijeme proučava nove tehnologije, osobito programerske jezike i pomaže razvoju komunikacijskih alata u Pokretu otoka na volonterskoj poziciji stručnog suradnika u području komunikacija za razvoj informacijskih alata.


Iva Hafner

Stručni savjetnik za razvoj komunikacija


Iva Hafner, na adresi izmedju Zagreba i Beča i sa željom da se nastani na jednom od naših otoka, je digitalni nomad. Pokretu se prikjlučila 2016. nakon što je iza sebe ostavila dugogodišnju karijeru u sferi online travel biznisa. Shvatila je da korporativni način života nije održiv na dulje staze, te se okreće prema svom zdravlju i priključuje društveno korisnim inicijativama. Su-osnivačica je trkačkog turizma u Hrvatskoj kroz projekte Run Croatia i RunFriendly.world. Kroz Pokretovu mrežu kontakata razvijala je tako i humanitarne utrke na Pagu i na Braču s ciljem da se otočani, a naročito djeca, uključe u trčanje i povežu s trkačima iz cijelog svijeta, i to izvan glavne sezone. U Pokretu vidi svoj doprinos u razvijanju zajednice, širenju svijesti o zdravom načinu života i stvaranju održivog turizma. 


ZAPOSLENICI


Mirna Dalić

Suradnica u komunikacijama


Mirna Dalić je članica tima Pokreta otoka na radnom mjestu suradnice u komunikacijama i odnosima s javnošću. Njen rad i sudjelovanje u aktivnostima Pokreta doprinose jačanju javne percepcije i vidljivosti naše organizacije. Mirna je zadužena za koordinaciju volontera komunikatora, za komunikaciju sa članovima i pratiteljima Pokreta, a i aktivna je u vođenju društvenih mreža, mrežne stranice i izrade grafičkih rješenja kako bismo se što kvalitetnije približili svim onima koji žele pratiti naš rad i što vjerodostojnije prenosili našu viziju i misiju široj populaciji.


Paula Bolfan

Administratorica


Paula Bolfan, u Pokretu je aktivna od prve Pokretove plovidbe 2016. godine pod nazivom “Čujete li svoje otoke”, nakon popriličnog broja volonterskih sati uloženih u razvoj portala otoci.eu, 2018. se zapošljava kao izvoditeljica projekta Klaritac kulture SUOLTA na otoku Šolti. Po provedbi projekta vraća se fakultetu te je trenutno izvanredna studentica studija kulture i turizma u Zadru, na odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Iako rodom iz Zagreba, vezana je uz otok Silbu na kojem živi i aktivno sudjeluje u razvitku zajednice. Odnedavno je zaposlena na radno mjesto administratorice u sklopu podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te je u Pokretu zadužena za …


Valentina Štambuk

Koordinatorica


Valentina Štambuk, diplomirana sociologinja, podrijetlom iz Selaca na otoku Braču s adresom u Splitu.

Zaposlena je na radnom mjestu koordinatorice. S prethodnim iskustvom rada u turizmu i u komunikacijama i odnosima s javnošću u jednoj neprofitnoj organizaciji, u Pokretu otoka preuzima različite odgovornosti: osim što koordinira aktivnosti i rad udruge na svim područjima, održava bazu volontera i članova, brine se i održava bazu podataka i administrativne elemente baze podataka te prati i evidentira aktivnosti ostalih zaposlenika, članova i volontera. Po potrebi, s obzirom na svoje vještine i kvalifikacije, sudjeluje u izradi komunikacijskih materijala i strategija, a kroz rad u Pokret razvija sve svoje postojeće ili one neotkrivene vještine.


VOLONTERI POKRETAČI


Ivan Zaninović Grande, Hvar

Suradnik u području komunikacija i odnosa s javnošću i u području razvoja zajednice


Ivan Zaninović Grande živi i radi na Hvaru i jedan je od Pokretovih osnivača. Predsjednik je udruge Pjover i vrijedan dionik svoje lokalne zajednice kojoj doprinosi svojim angažmanom kroz rad u udruzi koja se bavi zaštitom i revitalizacijom mjesta Velo Grablje na Hvaru (…) U Pokretu otoka preuzima ulogu suradnika u području komunikacija i odnosa s javnošću i suradnika u području razvoja zajednice, te je odgovoran za rad na razvoju vizualnog identiteta i brenda organizacije u cilju jačanja vidljivosti udruge i podrška je odjelu komunikacija i odnosa s javnošću i ostalim članovima tima pri izradi grafičkih rješenja.


Iva Žanetić, Korčula

Suradnica u području komunikacija i odnosa s javnošću


Iva Žanetić, Korčulanka s privremenom adresom u Zagrebu, jedna je od naših volontera pokretača. U Korčuli je radila u lokalnoj razvojnoj agenciji pišući i provodeći projekte za Grad Korčulu, lokalne poljoprivrednike, ali i razne udruge – snažne pokretače naše male lokalne zajednice. Sa željom stjecanja još većeg iskustva u provedbi projekata, seli se u Zagreb gdje radi kao voditeljica projekata u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (SAFU). Dio je Pokreta od 2015. godine i svojim dosadašnjim aktivnostima je doprinosila promociji i brendiranju organizacije. Iva i dalje volontira u Pokretu na poziciji suradnice u području komunikacija, diseminira relevantne informacije i otočne vijesti, te sudjeluje na redovitim sastancima radne skupine komunikacija.


Andrijano Nigoević, Brač

Suradnik u području komunikacija i odnosa s javnošću


Andrijano je rođeni Bračanin, koji cijeli svoj život živi na otoku i u svojem radu i hobijima utjelovljuje pravog otočanina. Po struci klesar, bavi se maslinarstvom i preradom plodova u maslinovo ulje. U slobodno vrijeme uživa u obradi maslinovog drva od kojeg izrađuje različite unikatne predmete i proizvode. Godine 2019. je uvršten s ostalih 90 meštara u Popis nositelja umijeća suhozidne izgradnje jer je jedan od dugogodišnjih i aktivnih članova udruge Dragodid koja se bavi izgradnjom i obnovnom suhozida. I Andro je, također, volonter pokretač koji je dio Pokreta otoka od samih njegovih početaka, a njegov angažman je dosada najviše doprinio razvoju odjela za komunikacije i odnose s javnošću kroz pisanje članaka za portal i pronalaženje relevantnih vijesti, te posebno razvoju lokalne zajednice. I dalje je dio Pokreta na volonterskoj poziciji suradnika za komunikacije i odnose s javnošću.


Saša Predovan, Silba

Volonter za razvoj zajednice


Saša Predovan inženjer je zračnog prometa koji se Pokretovom timu pridružio 2017. godine na plovidbi Zadarskim arhipelagom pod nazivom ”Pokret Pokreta – Čujemo li se?”. Podrijetlom sa Silbe, Saša se bavi ugostiteljstvom i maslinarstvom. Od 2007. godine vlasnik je Konobe Alavija na otoku Silbi, a od 2014. godine bavi se preradom maslina u obiteljskoj uljari Predovan, u Vrsima u blizini Zadra. U Pokretu djeluje kao volonter za razvoj lokalne zajednice. Sudjelovao je na pilot projektu izrade predinvesticijske studije za izgradnju desalinizatora s fotonaponom, koji je Pokret otoka provodio 2019. godine na Silbi u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje. Aktivno sudjeluje na projektima vezanim uz otok Silbu te je član Upravnog odbora LAG-a Mareta unutar kojeg djeluje na području ruralnog razvoja na Zadarskim otocima.


Mislav Škacan, Krk

Volonter u području razvoja projekata


Mislav Škacan, diplomirani sociolog, živi i radi u Zagrebu. Potječe mu sa otoka Krka na kojem je proveo mnogo vremena te otkrio svoju ljubav prema otocima. Ima raznoliko radno iskustvo te je sudjelovao u znanstveno-istraživačkim projektima i aktivnostima. Trenutno radi u privatnom sektoru u području poslovnih operacija. U Pokretu otoka volontira na području razvoja projekata sa naglaskom na pripremu projektnih prijedloga te koordinaciji projektnih aktivnosti i ispunjavanje projektnih ciljeva. Želja mu je jednog dana trajno preseliti na otok.


Andrea Beader, Vis

Volonterka u području komunikacija i odnosa s javnošću i administracije


Andrea Beader, po struci diplomirana ekonomistica, glavna tajnica i volonter udruge Podvodno istraživački klub Mornar.
Volontira u udruzi Pokret otoka kao suradnica u području komunikacija i odnosa s javnošću.
Posjeduje preko 15 godina radnog iskustva u turizmu i administraciji, te preko 18 godina volonterskog iskustva u udruzi. Kroz dugogodišnje članstvo u udruzi PIK Mornar kao strastveni ronilac sudjeluje u brojnim eko akcijama čišćenja podmorja, radi na podizanju
svijesti o ekologiji te kroz svoje aktivnosti ističe važnost očuvanja prirode i okoliša za buduće generacije.


Dosadašnji zapisnici sa skupština, izvještaji o radu i programi rada dostupni su na poveznici